PODIJELI

Finalna verzija, Opera 12 je konačno dostupna za download. Nova Opera nam donosi nekoliko novih mogućnosti, koje drugi popularni web preglednici kao što su Chrome i Firefox već posjeduju neko vrijeme.

Teme i prilagodba

Popularni Browseri Chrome i Firefox posjeduju mogućnost odabira tema već neko vrijeme. Konačno, i Opera je dobila podršku za iste. Sa Opera add-on webstranice možete preuzeti stotine različitih tema za preglednik, te izgled istih primjeniti odmah nakon preuziimanja. Promjena jedne u drugu temu ne zahtjeva ponovno pokretanje samog preglednika.

 

Pored podrške za teme i prilagodbu, Opera 12 donosi nam i redizajnirani brzi izbornik, ili tzv. popularni “speed dial”. I dalje se prikazuju najčešće posjećene web destinacije, ali u novoj verziji izbornik možete podesiti i prilagoditi vašim zahtjevima sa omiljenim pozadinama i jednostavnim aplikacijama.

 Podrška za web kamere

Opera 12 podržava pristup web kamerama preko različitih web servisa na internetu. Ovo ujedno predstavlja i odličnu novinu za sve programere koji žele da integrišu web kamere sa svojim aplikacijama. Naravno, kada je u pitanju sigurnost, i dalje je potrebno odobriti pristup kameri kao što je bio slučaj i do sad.

Hardversko ubrzanje ( Testni status )

Jedna od mnogobrojnih novina koje nam donosi nova Opera je i hardversko ubrzanje, koje se u ovoj verziji nalazi još u testnom modu, koje se može aktivirati u postavkama web preglednika.

Klikom na ovu opciju omogućavate Operi da koristi resurse grafičke kartice kako bi ubrzala prikaz sadržaja web stranice kao i rad samog web browsera. Bitno je napomenuti, da je ova mogućnost u testnom statusu, te da upotrebu iste vršite na vlastiti rizik.

 

Ovo su samo neke od mogućnosti koje nam donosi Opera 12. Ono što možemo reći je to da Opera sa novim mogućnostima ide u korak sa ostalim popularnim web preglednicima, ali da će i dalje biti jako teško preuzeti korisnike liderima na tržištu web preglednika.

 

[message_box title=”Opera 12 Download” color=”blue”]Aktuelnu verziju Opere možete preuzeti besplatno sa našeg portala, klikom na sljedeći link: Download Opera 12[/message_box]

 

Autor: A.H. / ( Download.ba )

PODIJELI