PODIJELI

Lansiranjem novog iPhone 5 je u četvrtom kvartalu došlo do očekivanih promjena na tržištu mobitela. Apple je uspio smanjiti nedostakak za Samsungom.

Apple Samsung
Ako posmatramo samo tržište pametnih telefona, onda je trenutno Samsung na vrhu s 29 posto tržišnog udjela. Na drugom mjestu je Apple sa 21,8 posto.

Iza ova dva operatera je velika praznina. Ni jedan drugi proizvođač pametnih telefona nema udio veći od 5 posto. Najbolji prosjek ima kineski proizvođač Huawei sa 4,9 posto. Slijede ga Sony i ZTE sa 4,5 odnosno 4,3 posto.

Ukoliko posmatramo kompletno tržište mobilnih telefona, onda se mogu oučiti samo manje razlike. Na prvom mjestu je Samsung sa 23 posto. Na drugom mjestu je Nokia sa 17,9 posto, s opadajućom tendencijom. Zbog velike potražnje iPhone-a je Apple uspio osigurati treće mjesto sa 9,9 posto. Slijede kineski proizvođači Huawei i ZTE sa 3,6 odnosno 3,3 posto.

Iz ove statistike se vidi da nekadašnji velikani nisu uspjeli zauzeti svoj udio u tržištu pametnih telefona. Najbolji primjer za to je Motorola.

Globalno posmatrano se broj prodanih pametnih telefona povećao za 36,4 posto. Prodato je 219,4 miliona uređaja. Što se tiče mobilnih telefona, prodaja se povećala za 1,9 posto, odnosno prodato je 482,5 miliona uređaja.

Autor: A.H. / ( Download.ba )