PODIJELI

eyelock-1U posljednje vrijeme dosta se govori o korištenju biometrije koja bi trebala zamijeniti lozinke. Primjerice, Appleov iPhone omogućava korištenje skenera otiska prsta za otključavanje uređaja, pritom vam nije potrebna nikakva lozinka.

Tvrtka EyeLock posljednjih sedam godina razvija softver za skeniranje šarenice koji prepoznaje korisnike po njihovim očima. False Acceptance Rate, odnosno podatak o tome koliko često sustav skeniranja otiska prsta zataji iznosi jednom na svakih 10.000 skeniranja, dok se kod skeniranja šarenice oka ta pogreška događa samo jednom u 2,25 bilijuna skeniranja.

EyeLock je napredni hardver i softver za skeniranje koji je dosad bio dostupan samo u poslovnim okruženjima, međutim ovaj tjedan na sajmu elektronike CES-u u Las Vegasu, tvrtka je objavila da će lansirati Myris, skener šarenice koji će se moći spojiti na USB priključak i koji će biti komercijalno dostupan.

Evo kako radi: Petero ljudi može kreirati račune preko svakog Myris donglea. Dongle je naziv za svaki uređaj koji se spaja na računalo, televiziju ili neki drugi uređaj kako bi kontrolirao pristup određenim aplikacijama. Svaka osoba će koristiti ovaj dongle kako bi skenirala svoje oči i stvorila jedinstveni, kriptirani kod na temelju svoje šarenice. Kad gledate u Myris, ispod skenera se nalazi malo ogledalo kako biste bili sigurni da gledate u pravo mjesto. Za manje od 20 sekundi ovaj uređaj za skeniranje očiju kreirat će vašu jedinstvenu autentifikaciju.

eyelock-2Nakon što ste skenirali oči, možete kreirati vlastiti profil unutar EyeLock softvera kojem samo vi možete pristupiti preko skeniranja očiju, a tu su pohranjene sve vaše važne lozinke. Sljedeći put kad otvorite bilo koji račun online koji je zaštićen lozinkom – račun za online bankarstvo, društvenu mrežu, e-mail, internet VPN i sl. – možete koristiti samo Myris za pristup. Kad ispravno skenirate oko, upalit će se zeleno svjetlo oko Myrisova ogledala i to je znak da je vaš račun otključan.

Pritom vam neće koristiti ako prikažete video nečijeg oka ispred ovog uređaja. Naime, Myris ima “live” senzore koji mogu prepoznati fotografije ili mrtve oči.

EyeLock tvrdi da je prvi proizvođač koji je kupcima ponudio rješenje za lozinke koje je sigurno i jednostavno za korištenje, te relativno jeftino.

Myris će biti dostupan u prvoj polovici ove godine, a koštat će između 200 i 300 dolara.

Uskoro ćete moći reći zbogom lozinkama.

Izvor: Download.ba / net.hr

PODIJELI